Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere

Hvilke elselskaber køber strøm fra solceller? - Se mere her

Hvilke elselskaber køber strøm fra solceller? Og får vi så meget ud af det, som man skulle tro? Bliv her klogere på alt dette og meget mere. Vi giver dig et overblik og den vigtigste viden.

Sådan køber elselskaber strøm fra dine solceller

Efter bekendtgørelsen fra 18.5.2020, skal alle solcelleanlæg, installeret efter den 1.1.2020, tilmeldes en elproduktoinsleverandør, som sælger den overskydende strøm på vegne af anlægsejeren. Med det siges, at du kan tjene lidt på din overskudsstrøm.

Elproduktionsleverandøren sælger din solcellestrøm til elbørsen til den aktuelle elpris, som kan variere, alt efter tidspunktet på dagen. Blandt de mange muligheder, finder du blandt andet disse elselskaber, som køber strøm fra solceller, eget af privatpersoner:


På den både bidrager du til bæredygtig og grøn energi til det danske elnetværk. I dag består omkring 57,4% af den strøm, der kommer ud i danske stikkontakter af el fra solceller, vandkraft eller vindkraft.

Se også:

De bedste elselskaber på Sjælland

Vigtigt at vide

I forbindelse med, at vi gennemgår, hvilke elselskaber, der køber strøm fra solceller, er det værd at vide, hvordan vores elnetværk virker – fra produktion til forbrugeren. Dette er nemlig en længere rute, som har flere stop undervejs.

Det er vigtigt at vide, at forbrugerne, som dig, der sidder og læser dette, kan vælge mellem mange forskellige elhandelsselskaber, som Velkommen, NRGi og OK, men ikke mellem netselskaberne, som distribuerer ellen.

Når strøm bliver produceret, sendes den til elbørsen, i Danmark og resten af Norden, vil denne være Nord Pool, hvorefter den distribueres ud til handelsselskaberne, der sælger det, igennem et abonnement eller anden aftale, til dig. Det ser altså ud således:

 1. Producent
 2. Elbørs (Nord Pool)
 3. Elhandelsselskab
 4. Forbruger

Det består vores strøm af, ud over solceller

I Danmark er vi rigtig gode til selv at producere en del bæredygtig el, som vi også eksporterer ud til nogle af vores nabolande. Dog producerer vi ikke nok til at kunne dække hele vores eget behov. Derfor importerer vi også el fra andre lande, herunder Sverige, Norge og Tyskland.

Af denne grund af ellen, der kommer ud af vores stikkontakter heller ikke kun dansk. Den består nemlig af:

 • Vind-, sol- og vandkraft: 57,4%
 • Biomasse og -affald: 23,2%
 • Kulkraft: 11,2%
 • Naturgas: 5,2%
 • Atomkraft: 2,3%
 • Olie: 0,8 %


Det er jo selvfølgeligt ærgerligt, at vi stadig har el, der er baseret på olie og kul i vores netværk, men det kan du være med til at ændre på, ved at lade elselskaber købe strøm fra solceller fra dit solcelleanlæg.

Mere viden med WBT.dk

Bliv klogere på elselskaber og spørgsmål om el, med WBT. Vi har samlet al den viden, du behøver. Læs blandt andet om, hvordan du skifter elselskab, hvilke elselskaber på Fyn og elselskaber på Sjælland, du bør vælge mellem, og meget mere. Vi har flere samarbejdspartnere, du kan bla. læse mere om Markiser til hus her. 

Kilder:

 • Brug denne beregner til at beregne elpriser.
 • Bliv klogere på, hvordan du skifter elselskab, med energy5.